#

FLORICA URSULEANU (100 ani): ”Secretele longevității mele? Seninătate, Înţelepciune, Optimism!”

Distinsa senioară Florica Ursuleanu, beneficiară a proiectului VIEȚI CENTENARE al Centrului pentru Seniori al Municipiului București a împlinit pe 26 martie, 100 de ani. Este născută în aceeași zi cu actrița Adriana Trandafir, nepoată prin alianţă.

Are o poveste fascinantă de viață pe care este oricând gata să o dezvăluie, asemeni ”secretelor” longevității sale și faptului că, la vârsta sa – pe care nu i-o dă nimeni, este atât de frumoasă, de tonică, de plină de viață și de senină. Inteligentă, înțeleaptă și cu o cultură generală vastă, are o memorie fabluoasă. La cei 100 de ani ai săi, doamna Ursuleanu poate evoca la nesfârșit amintiri, povești, legende și întâmplări despre Bucureştiul ei drag în care a petrecut peste opt decenii de ani... Locuiește în același apartament din anul 1952. „Este micuț, dar este al meu și aici am fost fericită alături de familia mea”. Lumea de astăzi i se pare deopotrivă fascinantă şi respingătoare și deplânge pierderea valorilor şi dispariţia eleganţei.

Cu bucurie evocă teatrele bucureştene, Opera, Ateneul Român pe care le frecventa, poate vorbi despre ”viața” agitată a Capitalei și a Căii Victoriei de-a lungul anilor, despre restaurantele elegante de altă dată, dar și despre şarmul cârciumilor de mahala.  

Are amintiri savuroase și talent înnăscut de povestitor, oferind veritabile lecții de viaţă. ”Eu n-am nici un merit, genele sunt de vină! Am trecut prin toate și nici nu se putea altfel, dar am am un suflet frumos și o minte limpede” – mărturisea doamna Ursuleanu. ”Și când te gândeşti că a trebuit să aştept să împlinesc 100 de ani ca să devin vedetă!”.

Florica era renumită în Bucureşti pentru eleganța ei rafinată. Tutu Georgescu, soţia marelui dirijor George Georgescu îşi amintea că,  la fiecare concert purta o altă pălărie.

Gospodină impecabilă, și acum, doamna ”Centenară” gătește extraordinar de bine (bucătăria românească de altădată e specialitatea sa!). În fiecare dimineață bea câte o ceașcă mare de cafea neagră și mănâncă o felie de chec. Obișnuiește să se culce târziu, pe la 1-2 noaptea, citește, urmărește cu pasiune la televizor meciuri tenis, documentare și partide de snooker, dar și diverse talk-show-uri ”doar când sunt la microfon moderatori cu dicţiune”. Modelul  pentru discurs și rostire elegantă rămâne pentru ea fostul preşedinte al Franţei, Jaques Chirac.  Pe doamna Florica Ursuleanu o interesează tot ce e nou și vrea să afle tot ce e mai performant în materie de tehnică. Deslusește secretele oricărui aparat și îl pune în funcție după ce citește și studiază manualele de utilizare.

Și totuși, care sunt secretele longevității doamne atât de frumoase care le-a trăit pe toate? S-ar rezuma în trei cuvinte: Seninătate, Înţelepciune, Optimism!...

           

Bogrea și Ursuleanu, familii celebre în epocă

Născută Bogrea, Florica a venit pe lume la Dorohoi, într-o familie de intelectuali. Tatăl a fost arhitect şef al oraşului, iar mama, profesoară de liceu. I-a fost unchi filologul şi umanistul Vasile Bogrea. Nicolae Iorga îl considera ”cel mai învăţat dintre români, un om cum poate niciodată nu vom mai avea unul, un caracter vrednic de  vremurile antice , una din minţile cele mai luminate şi mai cuprinzătoare ale neamului românesc, care a fost  răpus  de o boală necruţătoare înainte de a fi dat opera cea mare a vieţii, măsură a excepţionalelor puteri sufleteşti adunate în el”.

Soţul mătuşii ei, Maria a fost muzicologul Mihail Grigore Posluşnicu, autorul ”Istoriei musicei la români”, carte considerată și astăzi ca fiind prima istorie a muzicii româneşti.

După ce a absolvit Școala Primară, la Dorohoi, Florica a urmat la Iaşi, cursurile faimosei Notre Dame de Sion. Avea numai 16 ani, când, la o nuntă, l-a cunoscut pe Traian Ursuleanu, originar din Herța, un strălucit student al Facultății de Medicină din Bucureşti. Dacă nu s-ar fi căsătorit, un an mai târziu, Florica Bogrea ar fi urmat Facultatea de Litere și ar fi devenit profesoară de latină, așa cum şi-a dorit. A preferat să-şi asculte chemarea inimii și să-și urmeze Marea Dragoste. Când i-a mărturisit mamei că e îndrăgostită şi că Traian vrea să se însoare cu ea, aceasta a protestat spunându-i că este mult prea tânără. Dar Florica a fost categorică: ”Mamă, nu mă nenoroci!”.

Florica și Traian s-au căsătorit pe 8 iulie 1938 la Biserica Zlătari de pe Calea Victoriei, iar luna de miere și-au petrecut-o la Predeal. În 1942 s-a născut fiul lor, Dan.

A fost fericită vreme de aproape 65 de ani cu Traian, un om special şi un medic de excepție, care a devenit Asistent Universitar la Facultatea de Medicină și a fost mâna dreaptă a cunoscutului Profesor Doctor Dimitrie Gerota, naşul de căsătorie al soților Ursuleanu.

Dr.Traian Ursuleanu a fost primul director al Sanatoriului devenit astăzi Spitalul ”Dimitrie Gerota”. În timpul celui de-al doilea Război Mondial a fost medic militar. După venirea comuniştilor la putere, pentru ca a refuzat să devină membru al Partidului Comunist Român şi pentru că era fiu de moşier, Dr. Traian Ursuleanu a fost îndepărtat de la Facultatea de Medicină unde era asistent, dar şi de la conducerea Sanatoriului ”Gerota”. Atitudinea sa nu a rămas nepedepsită: i s-au retras funcţiile oficiale, i s-au pus opreliști în cariera de medic și nu a fost promovat, ceea ce nu l-a împiedicat să devină unul din cei mai buni chirurgi din epocă.

A încercat să-şi facă un cabinet particular dar nu a putut suține cheltuielile împovărătoare. Celebrul Profesor Doctor Theodor Burghele, fost coleg de facultate, l-a luat la Spitalul Panduri unde, timp de un an de zile a lucrat fără salariu. În 1946, acesta înființase aici o clinică de chirurgie a căilor urinare. Traian Ursuleanu a fost medic chirurg la Spitalele Bucur, Colentina și Spitalul ITB. Era și un excelent diagnostician și recunoscut pentru această calitate rară. La un moment dat, a fost dus în mare taină să-l consulte pe însuși Gheorghe Gheorghiu Dej care a apelat de atunci, pentru consult numai la el. El i-a reînnoit invitația de a deveni membru de partid pentru a-și obține privilegiile pierdute: conducerea unui spital și o carieră didactică la Facutatea de Medicină. Din probitate morală, Dr.Traian Ursuleanu a refuzat categoric.

Florica Ursuleanu a lucrat ca proiectant principal în institute importante de profil ale Capitalei.

 

Dan Ursuleanu a împărtăşit aspiraţia spre excelenţă a părinților

Absolvent al Facultăţii de Filologie din Bucureşti, cu profesori precum Tudor Vianu,  George Călinescu sau Zoe Dumitrescu Buşulenga,  fiul Floricăi și al lui Traian a fost o vedetă incontestabilă a Radiodifuziunii Române.

A scris cronici literare pentru revista ”Luceafărul”, a publicat cărţi de umor şi versuri pentru copii, a fost autorul a peste 200 de careuri de cuvinte încrucişate pentru revista ”Rebus”, realizator de celebre emisiuni de Radio și Televiziune.  

Din nefericire, Dan Ursuleanu, un ”magician al vorbelor de duh”, s-a stins din viaţă înainte de a-şi vedea tipărit volumul de poezie,”Sustrageri de la asemănare”... În Prefaţa volumului, autorul se definea astfel:  ”După o viaţă destul de epică, îmi fac introspecţia şi ajung la concluzia că sunt un om bidimensional, cu poezia pe abciză şi umorul pe ordonată. Îmi plac dualităţile, de aceea chiar  volumul meu  pendulează între tristeţe şi veselie, cu corolarul lor- starea de neutralitate”.

Darul pentru cei 100 de ani ai mamei poetului a fost chiar această carte.

”Dan Ursuleanu a iubit mai presus de orice în viaţă cuvintele, microcosmosuri uluitoare  al căror puls  a fost congenital cu al inimii sale” – scria soția sa, Camelia, fost redactor și realizator la Radio, cea care are acum grijă de Florica. ”... cuvintele, călătorind năzdrăvan  prin veacuri şi ţinuturi neştiute. Cuvintele de la care voia să afle de unde vin. Cuvintele pe cărora, vaşnic detectiv al etimologiei  le  descoperea fascinat secretul. Cuvinte scrise, cuvinte rostite. Cele rostite sunt găzduite de fabuloasa bibliotecă de voci a Radiodifuziunii Române”.

De-a lungul anilor, Dan şi-a făcut din educarea tinerei generaţii o misiune. ”I-a  învăţat pe tinerii săi ascultători, să gândească logic prin emisiunea Logicon,  i-a deprins cu lucrul cu dicţionarele prin Exerciţii pentru acasă, le-a cultivat interesul pentru umorul de calitate, prin Teatrul de Divertisment, i-a îndemnat să trăiască nonconformist prin Trecem pe recepţie, să fie inventivi prin emisiunea Cucerirea imposibilului, să iubească literatura de anticipaţie şi să aibă curajul să se exprime în încercări literare science-fiction,  prin rubrica sa săptămânală difuzată pe Programul III, Radio Biblioteca SF”. 

Una dintre cele mai importante realizări ale lui Dan Ursuleanu s-a numit Exploratorii lumii de mâine, emisiune  recunoscută ca fiind cea mai veche producţie radiofonică SF din Europa.  

A avut și un record absolut în materie de scrisori primite de la ascultători, 20.000 pe an!  

A câştigat importante concursuri naţionale de  ;ah, cuvinte încrucişate şi scrabble.

Se relaxa  inventând construcţii lexicale pe care le-a adunat în ”Dicţionarul  de dexcentricităţi”. 

După 1989, Dan Ursuleanu  a devenit Director al Relaţiilor cu Publicul, al Patrimoniului, al  Arhivei şi Secretariarului General, dar şi Director Purtător de Cuvânt al Radio-ului public.

În 1999  Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România l-a distins cu Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. S-a stins din viață în anul 2013; atunci, realizatorul Ştefan Ghidoveanu scria:  ”Considerat   unul din cele mai interesante personaje ale SF-ului românesc  al  anilor ‘80,  Dan Ursuleanu  a mutat  accentul de pe cuvântul scris pe cuvântul vorbit, într-o epocă în care multimedia era la noi în ţară doar o noţiune de vis, iar muzica electronică şi teatrul serial abia îşi făceau loc în programele mamutului denumit Radioteleviziunea Română”.

Nepotul Floricăi, Răzvan Ursuleanu este realizator la Radio București și laureat al unor concursuri internaționale de Radio.

Sursa foto: arhiva personală

 

Evenimente

Abonare Newsletter

Contact

Mesaj de contact • Pentru proiectele ”Împreună de-o viață. Aniversarea Căsătoriei 25, 50, 75 ani” / ”Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia” / ”Vieți Centenare” / ,,Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață”:
  Birou de Relații cu Publicul: Bdul. 1 Mai nr. 28 (cartier Drumul Taberei), sector 6
  Program: Marţi şi Joi, între orele 9.00 - 16.00
  Mijloace de transport în comun: Troleibuze: 69, 90, 93 / Autobuze: 126 (Stația STB ”Drumețul”)
 • Bdul. 1 Mai Nr. 28 (cartier Drumul Taberei), cod 061632, sector 6, București

  Program Audiențe Director General: Vineri, în intervalul 12:00 – 14:00 (cu programare prealabilă)


 • Relații cu Publicul: 0785.199.197, 0786.980.726, 0784.253.108

 • Comunicare și Relația cu Presa: Oana Georgescu - 0786.977.750

 • Email:  contact@cs-mb.ro

 • Email:   presa@cs-mb.ro

Parteneri

#
#
#
#