#

RADU DUMITRU (60 ani), ceasornicar: ”Știu povestea unui ceas după ticăit”

”Universul mă încurcă / Şi nu pot gândi măcar / C-ar putea exista ceasul / Fără un ceasornicar” (Voltaire, ”Les Cabales”, 1772)

 

            Chiar în rondul din Piața George Coșbuc se află atelierul de ceasornicărie al lui Radu Dumitru, ascuns privirilor celor care trec în grabă, mai ales în goana mașinii. Trecătorii mai aruncă o privire, admiră ceasurile și pendulele din vitrină atunci când așteaptă troleibuzul și, cam atât. Și totuși, ceasornicarul nu duce lipsă de clienți și de ”pacienți” în interiorul cărora există un mecanism care trebuie să ticăie perfect. Sunt pendule, ceasuri de șemineu, casuri de buzunar și de perete care o fac de secole. Altele trebuie reduse la viață. ”Știu povestea unui ceas și care-i sunt problemele după ticăit. Îl ascult pe fiecare, dacă falsează mă îngrijorez, iar dacă tace, îl fac până la urmă să...vobească” – ne mărturisea domnul Dumitru care, de peste patru decenii se ocupă cu una dintre cele mai frumoase și mai vechi meserii.

             A moștenit-o de la tatăl său: ”M-am născut și am copilărit printre ceasuri”. Din păcate fiul său nu s-a arătat interesat. Doar nepoțelul vine uneori la atelier și ascultă și privește fascinat ceasurile de pe perete. Mai există, deci, speranță....

            De mai bine de două decenii astfel de ateliere de reparații ceasuri au dispărut unul câte unul; erau renumite, în Centrul Vechi, în Pasajele de pe Calea Victoriei și chiar în cartierele Capitalei. Marea majoritate a ceasornicarilor, fie au ieșit la pensie, fie s-au reprofilat, fie au trebuit să își închidă prăvăliile, fie se rezumă doar la schimbarea curelelor și a bateriilor. De lăsat moștenire din tată-n fiu, nu mai poate fi vorba; tinerii din ziua de azi nu mai sunt atrași de astfel de meserii care cer migală, răbdare, pregătire, dăruire și pasiune.

            Cine mai poartă astăzi ceasuri mecanice? Și câți ar mai vrea să mai investească în repararea și restaurararea unor pendule vechi de zeci de ani? Și totuși....

            În atelierul lui ceasornicarului Radu Dumitru, se află și o parte din colecția sa personală de ceasuri; este ca un muzeu în miniatură, cu exponate diverse, din toate colțurile țării și ale Europei, din Elveția, Gemania, Austria sau Franța, cu pendula - vedetă de la 1700 care bate la fiecare sfert de oră.

            A fost ucenic la mari ceasornicari din Olanda, Germania și Elveţia, unde a atins și a ascultat ceasuri pe care nici nu crede că le va mai vedea vreodată. Meșterii olandezi i-au insuflat pasiunea pentru ceasurile vechi şi pentru pendule.

 

            Tatăl său a fost ceasornicar-bijutier și a învățat singur meserie de la niște evrei care aveau lângă Hotelul Intercontinental un magazin de profil; nu l-a forțat pe băiat să încerce să repare, să îl oblige să îi fie alături, dar l-a lăsat să observe…

            ”Eram fascinat, ca orice copil, îi puneam întrebări… Apoi el mi-a dat o rotiță, mi-a explicat cum se învârte și a pus-o în angrenajul unui mecasnim care a început să funcționeze. Așa am ajuns să repar primul ceas, atunci când eram elev în școala primară și din acel moment tata m-a încurajat și a început să mă învețe tot ce știa”. Era un ceas folosit pentru începători: pe el învățau cum se învârt roțile, care este logica mișcării, cum se monează arcul, ancărul, balansul. Toate trebuiau montate perfect, alfel mecansimul ceasului nu funcționa.

            Radu Dumitru avea vocație pentru meseria de ceasornicar și asta a știut că asta va face toată viața.

            ”Scopul meu era și este ca orice ceas pe care îl repar să îl fac să ticăie! Atunci știu că am reușit! Și, îmi place să găsesc singur soluții pentru a le repara! Nu îmi amintesc să fi avut vreun eșec major vreodată”, ne mărturisea el.

           

            Radu Dumitru, Doctorul de ceasuri

            ”Am salvat ceasuri aruncate le gunoi, am recuperat de prin târguri ceasuri sparte, rupte, deteriorate. Le-am luat și le-am reparat. Dacă un ceas este bolnav și nu mai ticăie sau nu ticăie cum trebuie, știu imediat că ceva nu e în regulă. Dacă ascult cu atenție, aproape că știu imediat ce are, fără să îl desfac. Sunt ceasuri pe care nu e nevoie să le privesc, ci doar să le ascult. La majoritatea dintre cele din atelier le știu sunetele pe de rost. Pentru mine, un ceas adevărat este cel care ticăie! Și, am mai învățat că fiecare ceas are o poveste...”.

            Nici nu le întoarce pe toate pentru că alfel, ar fi o mare gălăgie. Totuși, pendulele trebuie întoarse la o săptămână, ceasurile de șemineu la două săptămâni, un ceas liniar reconstruit după un model elvețian, la trei zile; cele mici, care trebuie întoarse zilnic, merg prin rotație. Altfel nu ar mai avea timp de reparații, mai ales că, în ciuda aparențelor, Radu Dumitru nu duce lipsă de clienți. Persoane particulare, muzee, case memoriale îi trimit ceasuri din toată țara și chiar din străinătate. ”Dacă nu respecți clienții și ceasul, te elimini singur”. 

            Radu Dumitru continuă să colecționeze ceasuri. De oriunde, de la oricine – dacă merită, și se gândește să deschidă un muzeu în care să se regăsească colecția sa impresionantă. ”Pe toate le iubesc!”

Evenimente

Abonare Newsletter

Contact

Mesaj de contact • Pentru proiectele ”Împreună de-o viață. Aniversarea Căsătoriei 25, 50, 75 ani” / ”Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia” / ”Vieți Centenare” / ,,Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață”:
  Birou de Relații cu Publicul: Bdul. 1 Mai nr. 28 (cartier Drumul Taberei), sector 6
  Program: Marţi şi Joi, între orele 9.00 - 16.00
  Mijloace de transport în comun: Troleibuze: 69, 90, 93 / Autobuze: 126 (Stația STB ”Drumețul”)
 • Bdul. 1 Mai Nr. 28 (cartier Drumul Taberei), cod 061632, sector 6, București

  Program Audiențe Director General: Vineri, în intervalul 12:00 – 14:00 (cu programare prealabilă)


 • Relații cu Publicul: 0785.199.197, 0786.980.726, 0784.253.108

 • Comunicare și Relația cu Presa: Oana Georgescu - 0786.977.750

 • Email:  contact@cs-mb.ro

 • Email:   presa@cs-mb.ro

Parteneri

#
#
#
#