#

IOAN NICOLAU (92 ani), faimos designer vestimentar al anilor ’50, inventator al jocurilor ”Animale de pe continente”, ”Navigatori celebri”, ”Jocul proverbelor” şi creator de bijuterii

Cine nu își amintește de celebrele jocuri ale anilor ’50 - ’80,  ”Animale din continente„ (lansat în 1956!), ”Jocul proverbelor”, ”Lupta navală”, ”Cât face?”, ”Călătorii celebre”, ”În oraș” sau ”Navigatori celebri” create de distinsul senior Ioan Nicolau?! Și acum, după mai bine de jumătate de secol, aceste jocuri se comercializează: primul și cel mai cunoscut se vinde ca ediție de lux cu set de cărți pliante și figurine. La sfârșitul anilor ’50, domnul Nicolau, acum nonagenar, era și unul dintre cei mai apreciați designeri vestimentari, iar revistele de modă cu ilustrațiile sale au ajuns la Paris și Milano. În țară au fost blamate, cenzurate și apoi interzise. Ani la rând reclamele și afișele pictate ale cinematografelor de pe Bulevardul Elisabeta au purtat semnătura sa. La aproape 80 de ani, Ioan Nicolau a început să creeze bijuterii unicat, agatele fiind preferatele sale. Pe 28 mai 2020 a împlinit 92 de ani, iar echipa CSMB a reușit să îi însenineze, în timp de pandemie şi în acea zi de sărbătoare pentru domnia sa.

 

            De-a lungul timpului, Ioan Nicolau sau Oni, așa cum îi spun apropiații, a creat atât de multe jocuri pentru cei mari și mici, încât nu le mai ține de mult socoteala. „Nu le-am numărat niciodată, încă mai am multe neterminate… Timp de 50 de ani am făcut jocuri fără zaruri, de imaginație, cultură generală și perspicacitate” – ne mărturisea Ioan Nicolau.

            Schițele sale create special pentru revistele de modă românești și străine în anii ’50 sunt uluitoare; o parte i-au fost publicate în capitalele mondiale ale modei, dar regimul comunist și slujitorii săi înfocați au avut grijă să îi stopeze și talentul remarcabil, și entuziasmul. La începutul anilor ’50 a fost instructor la Palatul Pionierilor din București și tot atunci a început să creeze jocuri. În anii ‘70-‘80 a fost creatorul celebrei mărci JECO (Jocuri Educative Colective Originale) la care a creat și desenat sigla, a realizat multe dintre jocurile distribuite de RECOOP, a reînființat Asociația Chinologică și a lucrat la ACR.

            La toate jocurile de logică, Ioan Nicolau se documenta mai întâi, concepea regulamentul, apoi desena planșele și construia cutia. ”Am muncit numai din plăcere și pentru prea puțini bani, față de vânzările record pe care le-au avut jocurile mele. <<Animale din continente>> s-a vândut în peste un million de exemplare, iar eu după ce am primit la început o sumă bani ca drepturi de autor, însuși Ceaușescu mi-a blocat încasările, revoltat că aș putea câștiga prea mult” – ne mărturisea Ioan Nicolau. ”Acel joc a fost marea mea iubire. Am lucrat zi și noapte la el. L-au iubit și copiii și profesorii, pentru că era mai mult decât un material didactic în vremea când nu existau cărți, albume sau atlase zoologice”.

            Și totuși, cel mai premiat joc din România din toate timpurile l-a salvat pe tânărul Ioan Nicolau care, din cauza originilor nesănătoase și că tatăl său a fost arestat de comunişti şi dus la Canal, a fost exmatriculat de la Facultatea de Arhitectură unde obținuse nota maximă la proba de desen; la Facultatea de Arte a trebuit să renunțe pentru a se întreține. ”Rămăsesem pe drumuri, pur și simplu!” – își amintește domnia sa. „Nu aveam de lucru, dar m-a ajutat Dumnezeu! Într-o dimineaţă, când mă aflam pe strada Brezoianu, coboară de pe treptele Palatului Universul un fost coleg de liceu din Câmpulung. I-am povestit câte ceva despre mine și m-a rugat să-i fac grafica unui titlu la revista <<Mugurașul>> la care era redactor. M-a plătit și abia atunci am realizat că pe schițe pot lua bani. Până atunci, desenasem gratis. Era în 1951 și atunci a încput povestea mea”. A fost coleg de redacţie cu Ion Popescu Gopo, Matty Aslan şi cu actorul Iurie Darie, talentat desenator.

 În anul 1953 a realizat copertele și schițele cărților ”Țapul, lupul și vulpea” și ”Iepurașul Țup”; a ilustrat ”Poveștile Fraților Grimm” și Atlasul Zoologic al Republicii Socialiste România.

După vârsta de 80 de ani, Ioan Nicolau a devenit creator de bijuterii de autor și al zeci de coliere din agate, toate unicat. La prima sa expoziție, din 2008, actrițele Olga Delia Mateescu și Cristina Deleanu i-au fost muze, inspirându-l și declarându-i admirația lor.

            ”Moda este menită să servească oamenilor muncii! Aceste personaje aparțin lumii burgheze, cu extravaganțe occidentale și nu au nimic în comun cu patria noastră socialistă!” – Scânteia Tineretului, 1958

Despre lumea modei, domnul Nicolau vorbește cu nostalgie, gândindu-se poate cum ar fi fost și ce ar fi ajuns dacă ar fi trăit în altă țară: ”Într-o seară citesc în <<Informația Bucureștiului>>” că a doua zi se închidea concursul de schițe pentru un jurnal de modă franțuzesc. Niciodată nu desenasem așa ceva, nu aveam surse de inspirație și nu răsfoisem vreodată un jurnal de modă. Era ora 8 seara, am realizat că mai am 12 ore, mi-am făcut o cafea și m-am apucat de lucru. Am desenat din imaginație trei modele de rochii, pentru dimineață, după-amiază și seară, dar și un model de bărbat îmbrăcat într-un costum elegant. Am depus schița și după zece zile primesc un telefon: <<Tovarășul Nicolau, să știi că ați fost ales!>>.

Desenele sale (în tuș, pictate manual) au fost publicate în Franța, dar și în primul număr al revistei românești MODA 1958/1959 editată de Uniunea Centrală a Cooperativelor Meșteșugărești a R.P.R. Pentru acei ani, personajele erau atât de occidentale, atât de la modă, atât de rafinate și elegante, etalând haine de lux și accesorii sofisticate, încât au fost aspru criticate în presa comunistă a vremii, fiind considerate ”de prost gust și grotești”.

Acum pare ilar, dar atunci, în 1958, un astfel de editorial, apărut în ”Scânteia Tineretului” era cât se poate de serios: ”La Chioșcuri a apărut o revistă dedicată modei bărbaților, chemată să promoveze în rândul oamenilor muncii, al tineretului în special bunul gust, să fie un sfătuitor pentru cei dornici să se îmbrace decent, simplu plăcut, comod, adecvat  condițiilor  vieții. Începând să o frunzărești, stai să te întrebi dacă colectivul revistei nu cumva a uitat cui se adresează. Cititorului îi sunt prezentate modele valabile pentru împrejurări care nu îi spun nimic și n-au comun cu el nici în clin, nici în mânecă. Dacă ne luăm după revistă, ar trebui să credem că tinerii muncitori și țărani își petrec cel mai mult timp la birou, la mare, la vânătoare, la pescuit de păstrăvi, pe aeroport, la hipodrom sau la schi. Oare acestea sunt preocupările tineretului din țara noastră? Moda este menită să servească oamenilor muncii! Aceste personaje aparțin lumii burgheze, cu extravaganțe occidentale și nu au nimic în comun cu patria noastră socialistă! (…) eleganța înseamnă la un model, papion, baston din bambus, pipă, havană, șampanie sau ochelari hexagonali. Pe cine reprezintă acest tip? Pe tânărul muncitor din uzină sau SMT, pe tânărul nostru intelectual sau pe țăranul muncitor sau colectivist? Modelul din revistă îl reprezintă pe dandy-ul din apus, pe Miky, fiul bancherului sau fabricatului de la Londra, Paris sau New York, dar de ce să ne arate nouă MODA cum se îmbracă cei care risipesc milioanele stoarse din exploatarea celor ce muncesc și se dedau la cele mai deșănțate elucubrații vestimentare? (…) Grupul de modele <<Primăvara la hipodrom>> sunt de-a dreptul grotești, Nouă specimene, unul mai respingător ca altul, în costume fistichii, cu două perechi de buzunare etajate, oferă o gamă a eleganței paraziților de curse din lumea burgheză”…

Și atunci, ne întrebăm, cum ar fi putut Ioan Nicolau să reușească și să se afirme într-o Românie comunistă în cariera de designer vestimentar, de creator de jocuri cu vânzări record, de milioane de exemplare, de grafician, ilustrator și desenator cu un talent remarcabil și o imaginație uluitoare?!...

Evenimente

Abonare Newsletter

Contact

Mesaj de contact • Pentru proiectele ”Împreună de-o viață. Aniversarea Căsătoriei 25, 50, 75 ani” / ”Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia” / ”Vieți Centenare” / ,,Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață”:
  Birou de Relații cu Publicul: Bdul. 1 Mai nr. 28 (cartier Drumul Taberei), sector 6
  Program: Marţi şi Joi, între orele 9.00 - 16.00
  Mijloace de transport în comun: Troleibuze: 69, 90, 93 / Autobuze: 126 (Stația STB ”Drumețul”)
 • Bdul. 1 Mai Nr. 28 (cartier Drumul Taberei), cod 061632, sector 6, București

  Program Audiențe Director General: Vineri, în intervalul 12:00 – 14:00 (cu programare prealabilă)


 • Relații cu Publicul: 0785.199.197, 0786.980.726, 0784.253.108

 • Comunicare și Relația cu Presa: Oana Georgescu - 0786.977.750

 • Email:  contact@cs-mb.ro

 • Email:   presa@cs-mb.ro

Parteneri

#
#
#
#