#

FLORICA IONIȚĂ, prima femeie parașutist, brevetată după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost sărbătorită la Clinceni, de militarii Batalionului 495 Parașutiști Căpitan Ștefan Şoverth, comandat de către locotenent-colonelul Cezar Cucoș.

La eveniment au participat Alexandra Dobre, Directorul General CSMB, Iuliana Marciuc și echipa emisiunii - Destine ca-n filme (TVR2)

„Am sărbătorit împreună cu doamna Florica Ioniță primul zbor și primul său salt cu parașuta, realizat acum 70 de ani, chiar aici, pe Aerodromul Clinceni!” – a spus Alexandra Dobre, Directorul General CSMB cu ocazia întâlnirii de suflet dintre militarii Batalionului 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Șoverth”, respectiv, echipa Centrului pentru Seniori al Municipiului București și cea a emisiunii „Destine ca-n filme” (TVR 2). „Am avut bucuria de a discuta cu Iuliana Marciuc despre viața de poveste a doamnei Florica Ioniță. Mă bucur că va fi vedeta unei ediții viitoare și că ne vom bucura cu toții de reușitele unei vieți dedicate zborului. Împreună i-am adus un omagiu Senioarei Aviației Românești și am putut astfel să îi mulțumim pentru contribuția adusă la dezvoltarea societății și a comunității Municipiului București”. Într-un cadru de sărbătoare, realizat de către militarii paraşutişti, locotenent-colonelul Cezar Cucoș, comandantul Batalionului 495 Parașutiști "Căpitan Ștefan Șoverth" din Clinceni a omagiat activitatea distinsei doamne nonagenare, oferindu-i cu acest prilej bereta bordo de paraşutist. De asemenea, în semn de apreciere şi recunoştinţă, comandantul batalionului a înmânat doamnei Ioniţă diploma de onoare, placheta simbol și fanionul structurii militare. Au fost momente emoționante, Clinceni fiind locul–simbol în care, în urmă cu exact 70 de ani, doamna Florica Ioniță efectua primul său zbor, la 15 iulie 1948 și realiza primul salt cu parașuta, în anul 1950. „Bucuria de a o avea în mijlocul nostru, astăzi, pe Doamna Florica Ioniţă, rămâne unul dintre emoţionantele evenimente trăite la comanda acestui batalion. Dumneaei ne-a oferit o adevărată lecţie de istorie a paraşutismului românesc, povestind cu rafinament despre situaţii şi întâmplări interesante la care a luat parte pe aerodrom, dar şi despre sentimentele sale trăite în văzduh, sub cupola de mătase. Mărturisesc că suntem impresionaţi de acurateţea cu care ne-a evocat momentele în care a cunoscut pe așii paraşutismului militar românesc, precum Smaranda Brăescu, Ştefan Şoverth sau Grigore Baştan”, ne-a spus domnul locotenent-colonel Cezar CUCOŞ. Parașutist, planorist, pilot de avion, instructor de zbor și controlor de trafic aerian, doamna Florica Ioniță este un exemplu pentru noi toți. Pe 15 iulie 2020, la împlinirea celor 90 de ani de viaţă şi a 70 de ani de la obţinerea brevetului de paraşutist, Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București, a organizat un eveniment festiv dedicat doamnei Florica Ioniţă, iat „în semn de aleasă prețuire pentru activitatea sa în domeniul Aviației Române, pentru pasiunea și  profesionalismul său, un omagiu adus vieții și contribuției avute în dezvoltarea societății, alături de respectul  și prețuirea față de seniorii bucureșteni” i-a fost înmânată Placheta Onorifică ce poartă acest mesaj.

            Despre FLORICA IONIȚĂ

            S-a născut la 15 iulie 1930 în localitatea Cotmeana, din judeţul Argeş. S-a mutat împreună cu părinţii şi sora sa, viitoare stewardesă, în Cadrilater, mai întâi la Bazargic, apoi la Kaliakra, revenind, apoi, în Bucureşti. Într-o dimineaţă, în autobuzul care o ducea la şcoală, a văzut o fată îmbrăcată în uniformă de aviaţie şi, din acel moment, a ştiut ce vrea să facă în viaţă. Fiică și soție de militari de carieră, s-a înscris în 1948 la Şcoala de Pilotaj pentru avioane cu motor, a absolvit cursurile teoretice cu instructorul Dumitru Domnișan care spunea că este o ”a doua Smaranda Brăescu”, dar nu a fost admisă la zbor. Tensiunea arterială a Floricăi era prea mică pentru vârsta ei (avea 17 ani) și pentru o așa meserie. A fost de fapt un imens ghinion: s-a dovedit că medicul avea tensiometrul stricat, dar era prea târziu. Nu s-a lăsat și s-a înscris la Şcoala de Paraşutism Sportiv, pe care a absolvit-o în 1950 ca șefă de promoție; fusese descoperită de celebrul instructor Nicolae Pangică. În același an, Florica și-a luat și brevetul de pilot de planor la Iași și toate categoriile aferente, iar doi ani mai târziu devenea instructor de zbor. A absolvit Școala de Zbor cu Motor, obținând brevetul în 1951. În 1952 a revenit la București și a fost admisă la Școala de Instructor de Zbor de la Giulești, reușind apoi să se angajeze în serviciul de trafic al aviației sportive pe Aerodromul Chitila-Giulești ”Romeo Popescu”. Cinci ani mai târziu, după ce a reușit să execute întreaga gamă de acrobație aeriene în simplă comandă, Florica Ioniţă a participat în premieră la un miting de aviație, la Constanța: s-a aflat la manșa unui ZLIN-22 într-o formație exclusiv feminină, cu piloții Florica Bănciulescu-Slonețchi și Elisabeta Simu. În același an a executat singură un raid cu multe schimbări cap-compas pe ruta București-Bilciu-București-Mizil-Rm.Sărat-Buzău-Mizil-Ploiești-Titu-Bolintin-București, asigurându-și locul mult-visat, acela de a se număra printre aviatoarele României. În februarie 1957, Florica Ioniță a mai realizat o performanță: a zburat cu un avion la care, în locul roților de la trenul de aterizare s-au montat schiuri! Antrenamentul cu schiuri era foarte important pentru ca piloții să se poată orienta de sus și pe timp de iarnă și să învețe să aterizeze pe solul cu zăpadă și gheață. Toate performanțele și rezultatele remarcabile obținute (în doi ani a devenit posesoare a brevetelor de parașutist, planorist și pilot de avion!), determinarea, pasiunea, inteligența aveau să o recomande pentru un post-cheie până atunci rezervat doar bărbaților: controlor de trafic aerian. Așa a putut să fie mereu lângă avioanele ei dragi și să se dedice pasiunii de-o viață, aviația.

            Despre Batalionul 495 Parașutiști „Căpitan Ştefan Şoverth”

            A fost înfiinţat la 30 noiembrie 1990, sub titulatura Batalionul 495 Misiuni Speciale, iar în anul 1996 a primit denumirea onorifică de „Căpitan Ştefan Şoverth” după numele celui care fost comandantul primei companii deparaşutişti militari, înfiinţată la 10 iunie 1941, la Popeşti-Leordeni. De-a lungul celor 30 de ani de existență batalionul a participat la numeroase misiuni naționale și internationale, dar și la exerciții militare alături de structuri similare din Marea Britanie, SUA, Turcia, Polonia, Bulgaria, Portugalia, Slovacia, Polonia, majoritatea militarilor fiind brevetaţi ca paraşutişti militari şi scafandri de luptă, cu specializări în instrucţie alpină, supravieţuire, pregătire sanitară, cercetare şi geniu. Recent, în februarie 2020, militarii Batalionului 495 Paraşutişti, aflat sub comanda locotenent-colonelului Cezar Cucoș, veteran al teatrelor de operaţii, au încheiat o altă misiune de succes în Afganistan, provincia Kandahar şi Kabul, în cadrul Misiunii Resolute Support a NATO. În semn de apreciere a meritelor deosebite ale Batalionul 495 Parașutiști „Căpitan Ştefan Şoverth”, Drapelul de Luptă, a fost decorat de către Președintele României cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război (iulie 2009), cu Ordinul „Virtutea Militară” în rang de Ofiţer (octombrie 2012) şi a primit Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major General şi Emblema de Onoare a Armatei României (în anul 2014), cu ocazia executării misiunilor în teatrele de operaţii. De asemenea, la încheierii ultimei misiuni în teatrul de operaţii Afganistan, prin decret, pe data de 28 ianuarie 2020, Preşedintele României a decorat Drapelul de luptă al batalionului cu Ordinul „Virtutea Militară" în grad de Comandor, cu însemn pentru militari, de război.

            Biroul de Presă al Centrului pentru Seniori al Municipiului București

            Foto: Mihai Panait, Batalionul 495 Parașutiști "Căpitan Ștefan Șoverth"

Evenimente

Abonare Newsletter

Contact

Mesaj de contact • Pentru proiectele ”Împreună de-o viață. Aniversarea Căsătoriei 25, 50, 75 ani” / ”Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia” / ”Vieți Centenare” / ,,Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață”:
  Birou de Relații cu Publicul: Bdul. 1 Mai nr. 28 (cartier Drumul Taberei), sector 6
  Program: Marţi şi Joi, între orele 9.00 - 16.00
  Mijloace de transport în comun: Troleibuze: 69, 90, 93 / Autobuze: 126 (Stația STB ”Drumețul”)
 • Bdul. 1 Mai Nr. 28 (cartier Drumul Taberei), cod 061632, sector 6, București

  Program Audiențe Director General: Vineri, în intervalul 12:00 – 14:00 (cu programare prealabilă)


 • Relații cu Publicul: 0785.199.197, 0786.980.726, 0784.253.108

 • Comunicare și Relația cu Presa: Oana Georgescu - 0786.977.750

 • Email:  contact@cs-mb.ro

 • Email:   presa@cs-mb.ro

Parteneri

#
#
#
#