#

ROMANȚA NE UNEȘTE, ediția 2019 - Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase”

”Romanța este un gen muzical care se află în geneza Imnului Național al României și care figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial”.

 

Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București CSMB au organizat la Sala Savoy a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” spectacolul ”Romanța ne unește”, primul eveniment al anului din cadrul Programului Național de Concerte inițiat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște (director: Alina Mavrodin Vasiliu). Desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, acest proiect cultural și-a propus ”să unească marile spirite naționale pentru susținerea muzicii și a poeziei românești care slujesc dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român”.

 

Demarat în Anul Centenar, Programul Național a inclus o serie de concerte desfășurate în mari oraşe din România și din Republica Moldova (în zonele istorice ale țării) culminând cu Bucureștii, pe 10 decembrie. Deschiderea oficială a avut loc la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște cu Gala Festivalului Național „Crizantema de aur”, ediția a 51-a, urmată de concertele de la Alba-Iulia, Constanța, Craiova, Chișinău - Republica Moldova și București. Au participat laureaţi ai celebrului festival, alături de valoroși interpreţi de romanţe din fiecare zonă geografică, acompaniați de orchestre profesioniste. Tot anul trecut, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” a lansat programul „Casa Romanței - Ambasadă a culturii la Târgoviște”, aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO. Vor continua să fie organizate evenimente dedicate promovării ROMANȚEI ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale,  toate cu scopul declarat de a promova Romanța în țară și în străinătate, alături de alte valori ale patrimoniului național material și imaterial. Așa cum s-a întâmplat și cu ocazia concertului la care au participat peste 300 de seniori bucureșteni, un veritabil regal muzical susținut de artiști precum Daniela Vlădescu,  Alina Mavrodin Vasiliu, Matilda Pasacal Cojocărița și Ștefan Cigu, actrița Daniela Nane cu recitalul său „Poeme printre Romanțe”, alături de laureați ai Festivalului Național de Creație și Interpretare „Crizantema de aur”, acompaniați de orchestra ”Romanța”, dirijată de Lucian Vlădescu.

La final, Alina Mavrodin Vasiliu, prezentatoarea spectacolului, protagonista unui recital de excepție și director al  Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a oferit Diplome de Excelență ”Romanța ne unește” Primăriei Municipiului București și doamnei Primar General Gabriela Firea și Centrului pentru Seniori al Municipiului București (Director General Alexandra Dobre) ”pentru dăruirea și respectful cu care contribuie la promovarea Romanței – gen muzical de patrimoniu al culturii naționale – și pentru contribuția la realizarea Programului Național de Concerte Romanța ne unește sub patronajul C.N.R.UNESCO”. Numeroase instituții prestigioase din România susțin la ora actuală demersul de înscriere a Romanței pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, în și in care sunt implicate  Ministerul Culturii și Identității NaționaleComisia Naţională a României pentru UNESCO și Comisia Națională a Moldovei pentru UNESCO.

Romanța este un gen muzical care se află în geneza Imnului Național al României și care figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul de înscriere a Romanței Românești pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, la Comisia Naţională a României pentru UNESCO și la Comisia Națională a Moldovei pentru UNESCO.

Evenimente

Abonare Newsletter

Contact

Mesaj de contact • Pentru proiectele ”Împreună de-o viață. Aniversarea Căsătoriei 25, 50, 75 ani” / ”Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia” / ”Vieți Centenare” / ,,Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață”:
  Birou de Relații cu Publicul: Bdul. 1 Mai nr. 28 (cartier Drumul Taberei), sector 6
  Program: Marţi şi Joi, între orele 9.00 - 16.00
  Mijloace de transport în comun: Troleibuze: 69, 90, 93 / Autobuze: 126 (Stația STB ”Drumețul”)
 • Bdul. 1 Mai Nr. 28 (cartier Drumul Taberei), cod 061632, sector 6, București

  Program Audiențe Director General: Vineri, în intervalul 12:00 – 14:00 (cu programare prealabilă)


 • Relații cu Publicul: 0785.199.197, 0786.980.726, 0784.253.108

 • Comunicare și Relația cu Presa: Oana Georgescu - 0786.977.750

 • Email:  contact@cs-mb.ro

 • Email:   presa@cs-mb.ro

Parteneri

#
#
#
#