#

Festivalul ”RomaniIA Autentica”, 23 – 24 iunie 2018, Piaţa Sfatului, Braşov

Romanii isi redescopera valorile traditionale la Festivalul Romania Autentica prin maiestria seniorilor

In an centenar, romanii se intorc si mai mult catre traditii, mestesuguri, port popular, muzica si dans traditional. Tot ce are Romania traditionala mai frumos isi vor da mana cu mana intr-o mare sarbatoare, la Festivalul Romania Autentica, 23-24 Iunie, Piata Sfatului Brasov.

Festivalul va reuni  mesteri autentici din toata tara dar si din Bucuresti cu sprijinul  Centrului pentru Seniori al Municipului Bucuresti, romani cu talent si maestrie ale caror indeletniciri se pierd in lumea noastra moderna. 

„Inainte ca lumea in care traim sa o ia la fuga spre modernism, spre executia rapida, simpla, facila, care sa aduca prosperitate la minut, timpul avea rabdare cu oamenii si creatia lor. Lucrul facut de mana omului avea atunci valoarea unei comori, caci el presupunea nu doar o tehnica desafarsita in ale mestesugurilor diverse, practicate in satul de odinioara, ci implicare sufleteasca, daruire si credinta De ce oare ne simtim fascinati cand privim o ie? Doar datorita cusaturilor, acelor modele trasete de linia acului sau datorita acelor culori,  ce sfideaza trecerea anilor pastrandu-si prospetimea si folosite  cu atata imaginatie in compozitia desenului de pe pieptul sau maneca camasii romanesti... Sau pentru ca acolo, in fiecare fir de lana tors,in fiecare impunsatura de ac, in fiecare desen gandit sta sufletul unei femei, povestea ei nespusa, spovedania ei nerostita”, explica Alexandra Dobre, director al Centrului pentru seniori al Municipiului Bucuresti.

Printre invitatii Festivalului Romania Autentica de la Brasov din Piata Sfatului se afla si seniorul Marin Predusel, rapsod si constructor de instrumente traditionale de suflat, care va oferi spectatorilor demostratii live de realizare a unor instrumente de suflat din lemn, dar si momente artistice muzicale, surprinse in vremea copilariei pe ulitele satului.

Momentele sale de maiestrie vor crea iluzia unei intoarceri in timp, in vremea cand hora satului, nunta, sezatoarea, targul de duminica erau cele mai asteptate momente ale comunitatii, promovand astfel lumea satului de odinioara, cu traditiile, obiceiurile si valorile sale.

Dorinta organizatorilor este de a revitaliza mestesuguri si traditii care in prezent, mai ales in orasele mari ca Bucuresti, Brasov, Cluj, se afla pe cale de disparitie. Speranta  insa vine de la seniorii nostri, care inca mai pastreaza taina acestor valori fara de seaman, pe care mestesugurile traditionale le transmit prin expresia lor.

„Cred cu tarie ca este foarte important ca reprezentantii administratiilor publice sa ofere seniorilor bucuresteni, prin proiectele pe care le desfasoara, posibilitatea intalnirii cu mestesugurile de odinioara, fie prin organizarea unor cursuri in care seniori pot exersa sau invata mestesuguri romanesti, fie prin amenajarea unor expozitiile de arta, cu tematici diferite, axate insa pe cultura si traditiile  romanesti. Seniorii au o nevoie aproape vitala de socializare si dorinta necontenita de a se simti in continuare pretuiti pentru ceea ce reprezinta si pentru cunostintele pe care le au, iar noi, cei mai tineri, avem importanta misiune de a prelua de la ei mestesugurile, pentru ca numai asa se poate pastra si poate fi transmisa mai departe, noilor generatii, identitatea traditiilor pur-romanesti”, afirma Alexandra Dobre director al Centrului pentru Seniori al Municipului Bucuresti

Evenimente

Abonare Newsletter

Contact

Mesaj de contact • Pentru proiectele ”Împreună de-o viață. Aniversarea Căsătoriei 25, 50, 75 ani” / ”Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia” / ”Vieți Centenare” / ,,Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață”:
  Birou de Relații cu Publicul: Bdul. 1 Mai nr. 28 (cartier Drumul Taberei), sector 6
  Program: Marţi şi Joi, între orele 9.00 - 16.00
  Mijloace de transport în comun: Troleibuze: 69, 90, 93 / Autobuze: 126 (Stația STB ”Drumețul”)
 • Bdul. 1 Mai Nr. 28 (cartier Drumul Taberei), cod 061632, sector 6, București

  Program Audiențe Director General: Vineri, în intervalul 12:00 – 14:00 (cu programare prealabilă)


 • Relații cu Publicul: 0785.199.197, 0786.980.726, 0784.253.108

 • Comunicare și Relația cu Presa: Oana Georgescu - 0786.977.750

 • Email:  contact@cs-mb.ro

 • Email:   presa@cs-mb.ro

Parteneri

#
#
#
#