EUROPEDIRECT – ”TEHNOLOGIA PENTRU SENIORI”

 

Proiectul s-a desfășurat cu colaborare cu Institutul European din România, EuropeDirect și Centrul pentru Seniori al muncipiului București și a constant în activități ce au caracter recreativ și socio-cultural. Scopul principal a fost acela de a dezvolta atitudini competitive din ”confortul” propriei locuințe. De asemenea, cursurile au oferit posibilitatea vârstnicilor de a socializa, de a se implica în viața comunității, de a fi puși în valoare, atât ei ca indivizi, cât și experiența lor, de a se simți utili societății și celor din jur. Proiectul „Tehnologia cu și pentru seniori” urmărește dezvoltarea competențelor digitale ale adulților cu vârste cuprinse între 50-70 de ani și facilitarea tranziției acestora către lumea virtuală, dar și promovarea unei culturi a educației în direcția învățării pe tot parcursul vieții.  

Workshop-ul este dedicat în exclusivitate seniorilor bucureșteni, în contextul în care digitalizarea reprezintă o prioritate la nivel european.

Programul „TEHNOLOGIA CU ȘI PENTRU SENIORI” urmărește:

 • dezvoltarea competențelor digitale ale seniorilor cu vârste cuprinse între 50 - 70 de ani;
 • facilitarea tranziției către lumea virtuală;
 • promovarea unei culturi a educației în direcția învățării pe tot parcursul vieții.

Persoanele vârstnice au o relație dificilă cu tehnologia, “tehnofobia” specifică vârstnicilor reprezentând principalul obstacol pentru acestea. Cu formatul unui workshop, acesta a fost susținut de experți în domeniu (facilitatori) care au interacționat cu seniorii în grupuri de lucru. Aceștia au primit informații utile și au fost ajutați și îndrumați să folosească diverse metode, tehnici și instrumente foarte utile pentru desfășurarea activităților uzuale în mediul online. Totodată, facilitatorii le-au atras atenția participanților asupra provocărilor și pericolelor care îi pândesc în lumea digital.La eveniment au fost prezenți Alexandra Dobre, Director General, Centrul pentru Seniori al Municipiului București, Loredana Licuța, coordonator, Centrul EUROPE DIRECT București, Irina Chirițoiu, director, Centrul European al Consumatorilor România, Veronica Ștefan, președinte și cofondator, Digital Citizens, precum și Diana Ioniță, Head of Digital GEYC.

Competențele digitale ale acestora au fost imbogățite participând activ la cele 3 ateliere de lucru:

 • Capcanele comerțului online
 • Ce trebuie să știm despre serviciile online
 • Cum utilizăm rețelele sociale și serviciile de mesagerie text/audio/video (protejându-ne datele cu caracter personal)

Fiecare participant a învățat:

 • Care sunt pașii în crearea unui cont de g-mail și autentificarea cu acesta pentru anumite sevicii bancare online. Autentificarea in aplicații pentru diferite plăți(enel, telefonie, impozite și taxe locale)
 • Care sunt avantajele plății online ale facturilor dar și cum să cumpere in siguranță in cazul magazinelor online.

Inițiatori și organizatori ai evenimentului au fost Centrul EUROPE DIRECT București, în parteneriat cu Centrul pentru Seniori al Municipiului București, Institutul European Român, Centrul European al Consumatorilor din România, Digital Citizens România, GEYC.

Îmbătrânirea progresivă a populației mondiale are importante consecințe sociale și economice care vor fi cruciale în următoarele decenii. Utilizarea tehnologiilor moderne, în mod particular, a internetului, ca metodă a stabilirii și menținerii contactului social, este în creștere în rândul populației vârstnice, principalele beneficii fiind  reducerea și compensarea  singurătății și a izolării. Din moment ce excluderea de la accesul la tehnologie crește odată cu înaintarea în vârstă, modelul accesului și utilizării este în schimbare an după an. Pentru mulți dintre cei ce au acces acasă (sau acces într-un mediu public, de exemplu biblioteca), email-urile sau site-urile de socializare reprezintă o modalitate de a fi în legătură cu prietenii și membrii familiei.

Abonare Newsletter

Contact

Mesaj de contact • Pentru proiectele ”Împreună de-o viață. Aniversarea Căsătoriei 25, 50, 75 ani” / ”Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia” / ”Vieți Centenare” / ,,Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață”:
  Birou de Relații cu Publicul: Bdul. 1 Mai nr. 28 (cartier Drumul Taberei), sector 6
  Program: Marţi şi Joi, între orele 9.00 - 16.00
  Mijloace de transport în comun: Troleibuze: 69, 90, 93 / Autobuze: 126 (Stația STB ”Drumețul”)
 • Bdul. 1 Mai Nr. 28 (cartier Drumul Taberei), cod 061632, sector 6, București

  Program Audiențe Director General: Vineri, în intervalul 12:00 – 14:00 (cu programare prealabilă)


 • Relații cu Publicul: 0785.199.197, 0786.980.726, 0784.253.108

 • Comunicare și Relația cu Presa: Oana Georgescu - 0786.977.750

 • Email:  contact@cs-mb.ro

 • Email:   presa@cs-mb.ro

Parteneri

#
#
#
#